Korkularınızla yüzleşin! Özgürlüğe kanat açın! Gerisini boşverin!

Fethiye’ye her gidişimde bu sefer yapacağım deyip, türlü bahanelerle ertelediğim yamaç paraşütü uçuşunu bu sefer şansa bırakmayıp Fethiye’ye gitmeden aldım.

İnternetten dolu dolu bir Fethiye tatili için hesaplıtatilci.com ile irtibata geçip, yapmak ve görmek istediklerimle ilgili ortak bir program hazırladık.

Bir öğleden sonra servis beni otelden almaya geldiğinde hala kafamda acabalar olsa da bu sefer bu uçuş yapılacak.

Önce uzun uzun virajlı yollardan Babadağ’a tırmandık. Şu an hangisi daha zor derseniz Babadağ’a çıkmanın daha meşakkatli olduğunu söyleyebilirim. Daracık yollarda içinde bulunduğumuz minibüsün yarısı yolun dışında enteresan bir yolculuk yaptık.  Çekiliş yapıldı Uğur’la ikimiz eşleştik. Araç bizi pist alanının yakınında bıraktı.

Babadağ’da toplam üç pist var. Bunlardan  1700 metre güney pisti kalkış için çok müsaittir. 1800 metrelik kuzey pisti biraz küçük ve diktir. 1900 metre kuzey zirve pistinin kalkış alanı oldukça rahattır. Genelde 1700 metrelik pist günün büyük bölümünde tam karşıdan güney rüzgârı aldığı için genelde buradan uçulur. Oldukça geniş olan piste aynı anda 20 civarında kanat serilebiliyor.

1969 rakımlı Babadağ, Denizli il sınırları içinde ama uçuşlar Fethiye’ye bağlı Ölüdeniz sahillerine yapılıyor. Buradan yapılacak bir uçuş yöreye 2 bin metrelik bir yükseklikten bakmanızı sağlıyor. Babadağ Hava Sporları ve Rekreasyon Merkezi, her yıl Nisan ayından Ekim sonuna kadar yamaç paraşütü yapmak isteyen binlerce yerli ve yabancı turiste adrenalin ve Ölüdeniz’in muhteşem lagununa kuş bakışı izleme fırsatı yaratıyor.

2. uçuş bizim olunca etrafı fotoğraflama şansım pek olmadı. Hemen hazırlıklara başladık.

Yamaç paraşütü, ilk bakışta serbest atlama paraşütüne benzeyen, bir paraşüt ile uçak yerine, yüksek bir tepeden koşulmak sureti havalanılan ekstrem spor türü. Tandem uçuş ise uzman bir pilot ile yapılan çift kişilik uçuş anlamına geliyor.

Yani tandem uçuş yapacaksanız, yolcu olarak sizin uçuşla ilgili bir bilginiz olması gerekmiyor. Siz hiçbir şey düşünmüyorsunuz . Alınması gereken tüm önlemler tüm tedbirler sizin yerinize pilotunuz tarafından düşünülüyor.  Yapmanız gereken sadece size anlatılanları sırasıyla yapmak.

Tepeden kalkış esnasında yokuş aşağıya biraz koşmalısınız. Böyle söylerken her ne kadar kolay görünse de, beni en çok kasan tepeden aşağı doğru koşmak oldu. Bir taraftan yolun bitimindeki uçurumu görürken diğer taraftan koşmak biraz kasıyor insanı. Bir an önce oturma isteği geliyor. Uğur’un sesini duyuyorum hayal meyal koş koş şimdi otur dediği  anda kara parçası ayaklarının altından yok oluyor ve boşlukta buluyorsun kendini. Harnesse  yerleşmeye çalışırken paraşüt yukarıya fırlatıyor seni (yada bütün bunları Uğur yapıyor),  bir anda uçmaya başladığın alanın 2-3 kat yukarısına çıkıyorsun ve piste kuş bakışı bakmaya başlıyorsun ki eğlencede başlıyor.

Tatilimin en güzel adrenalin aktivitesi ayaklarım yerden kesildiği anda yerine sonsuz bir hazza bırakıyor. Bence dünyanın en güzel kumsallarından biri olan Fethiye Ölüdeniz’de uçmak ekstra bir zevk veriyor insana. Havada süzülmeye başladığınız anda müthiş bir manzara seriliyor ayaklarınızın altına.

Uğur müzik ister misin? diyor evet diyorum. İkimizin arasında bir sele var içinde yok yok. Sürekli bir şeyler çıkartıyor yerleştiriyor  Uğur. Korkarım öğle yemeğimizi havada yiyeceğiz J Güzel bir müzik eşliğinde kuşlar kadar özgür ve keyifle uçuyoruz. Ellerimle bir yerlere tutunmaya bile ihtiyaç duymuyorum.  Sonra Uğur’un  sıkı tutun komutuyla spiral hareketlerle hızın ve hazın doruğuna çıkıyorum.

Yamaç paraşütü Sivil havacılık mevzuatlarına göre çok hafif hava aracı (ÇHHA) sınıfına giriyor.  Eğimli ve yüksek bir tepeye açık olarak serilen paraşüt, pilotun ve sizin koşmaya başlamanızla  hava ile doluyor ve pilotla birlikte havalanyorsunuz. Uçuşların süresi kullanılan malzemenin performansı ve pilotun tecrübesine bağlı olarak kilometrelerce / saatlerce sürebiliyor.

Ülkemizde yamaç paraşütü sporu 1990 başlarında Babadağ’ın yabancı pilotlar tarafından keşfedilmesi ile tanınmış, ilk olarak üniversite kulüplerinde aktif olarak başlamış.  Bilinen en ekonomik hava aracı olması ve doğa sporları ile iç içe olması, bugün geniş bir kitle tarafından sevilerek yapılmasını sağlamış. Temelde özel bir yetenek ve aşırı efor gerektirmeyen yamaç paraşütü, tek yapacaksan standart bir eğitim sonrasında, tandem yapacaksan birlikte uçacağın pilota güvenmen ve talimatlarını harfiyen yerine getirmen koşuluyla kolay ve zevkli bir spor.

Yamaç paraşütünün bez kısmına kanopi, kanat veya kubbe adı veriliyor. Yamaç paraşütünde kullanılan malzemeler teknolojinin gelişmesiyle artık yüksek kaliteli ve güvenilir malzemelerden oluşuyor. Yeni kanopiler dacron polyesterden dikiliyor bu nedenle yırtılması çok zor.  Yırtılsa bile özel dikişi ile yırtığın büyümesi engelleniyor.

Hiç inesim yok kelebekler vadisine doğru süzülüyoruz. Vadinin ismini havadan bakıldığında kelebeğe benzemesinden aldığını  öğreniyorum.  Ben birde Kabak Koyu’nu merak ediyorum diyorum ama Uğur gülerek başka bir zaman diyor.

Hayatımda iyi ki yapmışım dediğim bir çok şeye bir şey daha eklemenin hazzıyla yıllar geçse de  hissettirdiği heyecanı unutmayacağım ve en kısa zamanda tekrarlayacağım muhteşem zevkli aktiviteyi  Belcekız plajında ayaklarımın yere basmasıyla sonlandırıyorum. Belcekız Plajı, uzun ve genişliği ile oldukça rahat ve güvenli bir iniş alanı. Kalkış kadar basit olan inişimiz  de ayağa kalkıp ileri doğru atmamız yeterli oluyor.

Evet Ölüdeniz karadan da çok güzel ama havadan bambaşka bir şey.

Kuş misali gökyüzünde süzülmek, özgür olmak, muhteşem manzaraya ayaklarını sallayarak tepeden tepeden bakmak. Kontrolsuz zevk almak bu olsa gerek.

Tarifsiz hisleri yaşama garantisi veren bu sporu yapmanın bir takım kuralları da var tabi.

Öncelikle Tandem yamaç paraşütü pilotlarının  yeterliliklerini gösteren T2 sertifika/lisansına sahip olmaları gerekiyor.

Uçmak isteyen kişinin sağlık durumu  ve fiziki uygunluğu önemli. Özellikle kalp, astım, sara vb. gibi önemli rahatsızlıkları bulunan, fiziki engeli ve limitlerin üzerinde kilosu olan kişilerin uçmaması öneriliyor.

Pilotun hem kendisinin hemde sizin T kilit sistemine sahip kuşam tertibatı kullanması zorunlu.

Uçuşa uygun çenelikli kask, ayağınızdan çıkmayacak ve rahat koşmanızı ve inmenizi sağlayacak ayakkabı, dizlik ve eldiven giyilmesi zorunlu

Hava şartları  uçuşa uygun olmalı

Pilotun talimatlarına harfiyen uymanız gerekiyor. Bu şekilde güvenle uçup, güvenle inebilirsiniz.

Pilot uçmadan önce size mini bir brifing veriyor olsa da, siz o heyecanla onu dinlemiyorsunuz ama biraz zorlayın kendinizi.

Kurallara uyulduğu sürece en güvenli sporlardan biri yamaç paraşütü. Fethiye’ye gelmiş ve henüz  yamaç paraşütü yapmamışsanız çok şey kaybedersiniz. Yükseklik korkusunu bahane etmeyin. Mevcut tüm korkularınızla yüzleşin. Özgürlüğe kanat açın.  Gerisini boşverin.

Bu maceramda bana eşlik eden, destek veren, sakinleştiren  Paragliding Pilot sevgili Uğur Soyuer’e çok teşekkür ediyorum.

Sevgiyle kalın, seyahatte kalın…

Instagram   : derayla_ortak_rota

Facebook    : Deray Nur Keskin

Youtube      : Deray’la Ortak Rota

 

One thought on “Korkularınızla yüzleşin! Özgürlüğe kanat açın! Gerisini boşverin!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir