Nathan Phillips Square

Toronto şehir planlamasında gerçekten kendini aşmış bir yer. Büyük gökdelenler, daha sonra bir çoğu restora edilen Victoryal döneme ait binalar ve meydanlar öyle güzel bir uyum içindedir ki ne sizi, nede göz estetiğinizi rahatsız etmez.

Toronto’da yine çok keyif alacağınızı düşündüğüm başka bir meydanında Nathan Phillips Square’dayız. Burası Queen Sreet West ve Bay Street’in kesişimin de eski ve yeni Toronto Belediye binalarının ön bahçesini oluşturan meydan.

Nathan Phillips Meydanı yıl boyunca bir çok mevsimlik aktivitelerin (konser, sanat sergileri, festivaller, gösteriler vb) yapıldığı ve yine Kanada’nın “en”lerin  den olan kamusal bir alan. Çünkü burası aynı zamanda Kanada’nın en büyük meydanı. Meydanın altını da değerlendirmişler ve dünyanın en büyük yeraltı otoparklarından birini yapmışlar.

Meydan 4.85 hektarlıklık (12.0 dönüm) bir alanı kapsıyor. Yılda yaklaşık 1,5 milyon civarında ziyaretçi çekiyormuş.

Meydan adını 1955-1962 yılları arasında Toronto Belediye Başkanlığı yapan Nathan Philips’ten alıyor ve 1965 yılında açılıyor.

Meydan da derin olmayan ve gizli fıskiyelerle desteklenmiş yazları havuz, kışları ise paten pisti olarak kullanılan bir havuz var. Havuzun bir yanında aydınlatmaya destek veren 2 kemer var. 1989’da “özgürlük elde etmek için ya da savunmak için mücadele eden”lerin anısına yapılmış. Orta kemerin güney tabanına Berlin Duvarında bir parça yerleştirmişler.

Meydanın güneyinde 1984 yılında Kanada Kraliçesi Elizabeth tarafından yaptırılan “Barış Bahçesi” olarak adlandırılan bir bölüm var. “Hiroşima’da atılan atom bombası” ve “Torontonyalıların dünya barışı ilkesine bağlılığı” simgeliyormuş bu anıt. Yine güney uçta ki “güneş saati” barış anısına öncülük ediyormuş. Her yıl 11 Kasım’da şehitleri anmak ve barışı korumak adına anma töreni düzenleniyor.

2015 yılında Pan Amerikan Oyunları Nathan Phillips meydanında yapılıyor.  Meydana oyunlar için aydınlatma görevi gören 3D Toronto işareti yerleştiriliyor. Toronto yazısı çok kısa bir zamanda yerli ve yabancı turistler tarafından çok seviliyor. Pan Amerikan Oyunları kapanışıyla kaldırılması planlanan yazının, meydanda kalmasına karar veriliyor. TORONTO yazısının önünde fotoğraf çektirmek isterseniz tam da yerindesiniz.

Meydanın çevresi yükseltilmiş yolla çevrilmiş. Bu haliyle Atina’da ki Agora’ya benzetiliyor.

Meydan 1900’lerin başlarında Eski Belediye Binasının çevresi, göçmenlerin toplandığı bir alanmış. 1910’lardan II.Dünya Savaşına kadar Doğu Avrupa’dan gelen Yahudi göçmenler bu civarda toplanmış. Sonrasında Çin’li göçmenlerin gelmesiyle bölge Çin’li göçmenlerin hakimiyetine geçmiş ve ilk Çin Mahallesi burada kurulmuş. 1947 seçmenlerin onayla çevre kamulaştırılarak Yeni Belediye binası ve Nathan Phillips Square kurulmuş. Meydanın bitiminden itibaren Çin Mahallesi başlar.

Nathan Phillips Square Toronto’da düzenlenen farklı festival ve etkinliklerin düzenlendiği yerlerden biri. Her yıl havai fişek ve müzik performansları içeren yılbaşı kutlamaları bu alanda düzenleniyor. Kasım ayının sonundan Aralık ayının sonuna kadar Işık festivali ve süslemeleri yapılıyor.

Meydandaki en önemli 2 bina tabi ki eski ve yeni belediye binaları. Özellikle eskisi bana göre çok estetik.

Toronto Old City Hall (Eski Belediye Binası)

1899 tarihinde Mimar EJ Lennox tarafından, Romanesk tarzında yapılan bina 406,000 metrekarelik bir alanı kaplamakta ve güzelliği ile hemen dikkati çekmektedir. Kendine özgü bir saat kulesine sahiptir.

Eski belediye binası Toronto’nun şehir olarak hızla büyümesi sonucu yetersiz kalınca, Belediye Başkanı  Nathan Phillips tarafından yeni ve modern belediye binası yaptırılmış. Belediye Meclisi Eski Belediye Binası’nı yıkıp, sadece anıt ve saat kulesinin bırakılmasını, yerine büyük bir plaza yapılmasını istediyse de halkın tepkisi üzerine bu projeden vazgeçilmiş.

Eski Belediye binası, şimdilerde  Ontorio Adalet Divanı için  Adliye Sarayı olarak kullanılıyor. Fakat ilerde Toronto Müzesi olarak hizmet verecekmiş.

Toronto City Hall (Yeni Belediye Binası)

Yeni belediye binası 1965 yılında Finlandiyalı mimar Viljo Revell tarafından inşa edilmiş. Binanın tabanı dikdörtgen.  Kuleler enine kesitte kavisli ve farklı yükseklikte İki binadan oluşmaktadır. Binalar birbirine bakar tarzda konumlandırılmıştır. Biri 20, diğeri 27 katlıdır. Kulelerin arasında daire şeklinde konsey odası vardır. Bina dışardan bakıldığında Konsey odasını kucaklayan iki el gibi görünüyor.

2009 yılından bu yana Doors Open (halka açık kapı) zamanlarında meclis odaları, belediye başkanı odası ve 27. Kat Toronto halkına zirarete açılıyor.

Instagram   : derayla_ortak_rota

Facebook    : Deray Nur Keskin

Youtube      : Deray’la Ortak Rota

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir