Toronto’yu gezerken acil internete ihtiyacım varsa, bu ihtiyacımı genelde yolumun üstünde ki otellerin lobisinden karşıladım.
Peki acil printere ihtiyaç duymuşsanız. Size tavsiyem bir kütüphaneye uğrayın.
Qubeck’le ilgili acil bir prenter ihtiyacımda beni TRF’ye yani Toronto Referans Kütüphanesi’ne yönlendirdiler.
TRF beş katlı, içerden camlı asansörü olan ve çok çeşitli konuları kapsayan kitapları, nadir bulunacak kitap ve edebi hatıratları, müzik, dergiler ve çok daha fazlasını içeren oldukça geniş bir referans materyalleri koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor.
Kütüphane Bloor Caddesi üzerinde bulunuyor. Ayrı ayrı işletilen Robarts, Scott, Toronto ve York Üniversitesi kütüphanelerinin birleşmesi Toronto Referans Kütüphanesi’ne oluşturmuş.
Bina mimar Raymond Moriyama Architects tarafında tasarlanmış ve 1977’de tamamlanmış. İçeriye girdiğinizde Babil’in Asma Bahçeleri’nden esinlenerek tasarlanmış, göz alıcı bir lobi sizi karşılıyor. Bitkiler her katın kenarına atriyuma bakacak şekilde yerleştirilmişse de, finansal kısıtlamalardan sonra kaldırılmış.

İç fon kırmızı ve beyaz olarak tasarlanmış. Kütüphanenin ortasındaki kavisli bir atriyum, katlar arasında görüş çizgileri oluşturuyor, Birinci kattan beşinci kata kadar olan avlu doğal havalandırma, tavanlarından ise doğal ışık sağlıyor.
Bu kütüphanede Toronto’nun “en”lerinden Kuzey Amerika’nın en büyük kütüphanesi . İçerisinde 30 milyon civarında kitap, dergi, cd, mikrofilm, gazte vb materyal bulunuyor. Yüzlerce bilgisayar kullanıcıların hizmetine sunulmuş.
Genelde New York kütüphanesi ile kıyaslanıyor. New York Kütüphanesinin aksine TRF’nin tamamı halka açık ve tek binada toplanmış durumda.
İşim bitince, asansörle en üst kata çıktım aşağıya doğru merdivenleri kullanarak ve gezerek indim. Geniş çalışma alanları var ve oldukça ferah.
Kütüphanede özel koleksiyonlar için dizayn edilmiş odalarda var. Bunlardan bazıları; Meşhur Sherlock Holmes karakterinin fikir babası, yazar Arthur Conan Doyle için, Kanada’lı siyasi reformcu Başbakan Robert Baldwin için hazırlanmış oda, sanat odası, Harita koleksiyonunun bulunduğu oda, secere ve yerel tarih koleksiyonunun yer aldığı salon, Bram ve Bluma Temyiz Salonu gibi bazı özel koleksiyonlarla dekora edilmiş bölümleri de bulunmakta.
Ayrıca 16 dilde çocuklara hikayeler anlatan bir telefon hattı mevcut.
YRF’nin en üst katında Türkçe kitaplar bulabilirsiniz. Yolunuz düşerse internet, prenter ihtiyacınızı karşılayacağınız, dinlenebileceğiniz, müzik dinleyip film seyredebileceğiniz. Kitap kokulu bu şık kütüphaneye zaman ayırın. Balzac kafede kahve içmeyi unutmayın.
Instagram : derayla_ortak_rota
Facebook : Deray Nur Keskin
Youtube : Deray’la Ortak Rota